Yılbaşı akşamında misafirlerimiz için şık masalar kurmak, soframızın çok özel ve etkileyici olmasını isteriz, değil mi? Masanızın tasarımı tamamen sizin hayal gücünüze kalmış. Bütün gece keyfini sürebileceğiniz, misafirlerinizin ve sizin rahat edip mutlu olabileceğiniz bir masa hazırlamalısınız.
Öncelikle masa örtüsü seçimiyle başlayoruz. Seçtiğimiz masa örtüsünün ağacımızla, masamızda kullanmak istediğimiz aksesuarlar, tabaklar ve çatal-kaşıklarla uyumlu olmasına dikkat ediyoruz. Masa örtümüzde yılbaşının trendy renkleri olan kırmızı, yeşil, dore ve gümüş tonlarını kullanabiliriz.
Tabaklarınız, bardaklarınız, çatal ve bıçaklarınız birbiriyle uyum içinde olursa masanıza şıklık katacaktır. Özel sofraların vazgeçilmez aksesuarlardan biri de mumlardır. Masanızdaki renk seçiminize göre yerleştireceğiniz mumlar ve şamdanlar yılbaşı masanızda romantik ve özenli bir hava yaratır. Yılbaşı konseptine uygun desenli peçeteleri de unutmamak lazım tabii.
Masa süslemesinde servis tabakların altına simli suplalar, masanın üzerine parlayan renkli yıldızlar, küçük çam kozalakları ve masa ortasına görüş mesafesini etkilemeyen çiçekler koyulursa çok hoş durur. Yılbaşı yemek masasını süsleme olarak çok da abartmamak gerekir. Bulunan ortamdaki dikkatin dağılmaması için bu çok önemlidir. Masada kullanılacak tuz-karabiber ve soslar herkesin görebileceği ve kolay ulaşabileceği yerlere konulmalıdır. Masanın bir başına ve bir diğer başına fazlaca koyabilirsiniz. Aynı durum mezeler için de geçerlidir.
Yemekten önce her servisin köşesine minik bir hediye paketi yerleştirebilirsiniz. Küçük bir hediye ile misafilerinizin yüzlerini gülümsetebilirsiniz. Günün anlam ve önemini vurgulamak adına birer mumluk ya da küçük bir biblo, yılbaşı gecesi temasında bir süs eşyasını misafirlerinize hediye edebilirsiniz. Son olarak, masanızı tamamlamak için sandalyelerinizi kırmızı kurdelelerle, yapay çam ağacı yaprakları ve kozalaklarla kombinleyerek süsleyebilirsiniz.
Masada kendiniz için de rahat servis yapabileceğiniz ve oturup kalkarken misafirlerinizi rahatsız etmeyeceğiniz bir yer seçerseniz böylelikle masadaki herkesi ve kendinizi rahat ettirmiş olursunuz. Hazırladığınız yiyeceklerin servis sırasını ve kullanacağınız tabakları, bardakları önceden hazırlarsanız yemek esnasında masadan defalarca ayrı kalmak durumunda kalmaz; misafirlerinizle birlikte daha fazla vakit geçirerek gecenin tadını çıkarmış olursunuz.
Bu özel gecede hangi içecekler içilecekse, misafirlerinize gelmeden önce hangi içeceği tercih edeceklerini sorabilirsiniz. Masanızı hazırlarken hangi bardakları kullanacağınızı da buna göre kolaylıkla belirlemiş olursunuz.
Ufak bir detayı da unutmamak gerekli. Önceden buzluğunuzda yeteri kadar buz bulunduğundan emin olun; göreceksiniz çok işinize yarayacak. Paniğe kapılmayın, hayallerinizdeki masayı yaratabilmek için daha zamanınız var.
Yılbaşı gecesi ne yenir, ne yapmalı, nasıl hazırlanmalı?
Lezzetli bir masa ve güzel dostlar ile birlikte yeni yıla girmenin keyfini çıkarmayı planlıyorsanız, tam yerine geldiniz. 2016 yılına girmemize sayılı günler kala, sizlere yılbaşı konseptinde yemek hazırlama konusunda öneriler hazırladık. Yılbaşı gecesi, ne yenir, ne yapmalı, nasıl hazırlanmalı? Sizlerle paylaşacağımız bilgilerle, emin olun ki gecenin yıldızı siz olacaksınız.
Mezeler, Salatalar ve Zeytinyağlılar
Öncelikle yılbaşı sofrasının olmazsa olmazı mezelerdir. Bunlardan sofrada olması gereken mezelerden başlıcaları ise Çerkez tavuğu, acılı ezme, haydari, girit ezme ve humustur. Salatalarda ise havuç salatası, mantarlı mısır salatası ve Rus salatası ön plana çıkar. Salatalarınızı çam ağacı şekilli kek kalıplarına koyarak şekillendirebilir; bu şekilde konsepte uygun bir şekilde yılbaşı masanızda yer verebilirsiniz. Öte yandan, zeytinyağlı barbunya, zeytinyağlı dolma, zeytinyağlı enginar dolması, peynirli kırmızı biber sarması zeytinyağlılarda favorilerdendir. Mezelerinizi, salatalarınızı ve zeytinyağlılarınızı dekoratif yılbaşı temalı servis tabaklarında sunarsanız da çok şık olur.
Yılbaşı Konseptli İkramlık Kanepeler
Hazırladığınız mezeleri bir başka sunum şeklide, çam ağacı, kardanadam, kar tanesi şekilli kurabiye kalıplarıyla tost ekmeklerini kesin. Üzerine hazırladığınız mezelerden sürün. Servis tabağına alın.
Ya da aynı kalıplarla peynir, salam, janbon gibi şarküteri ürünlerini kesip aynı şekille kestiğiniz kanepelerin üzerine yerleştirebilir; zeytin, salatalık, domates ile de süsleyebilirsiniz. Dostlarınız bu sunumlara bayılacak!
Yılbaşı Hindisi
Yılbaşı sofrasının olmazsa olmazlarından bir diğeri de yılbaşı hindisi… Bütün hindimizi zeytinyağı ve baharatlarla güzelce soslayarak marine edin. Hindimizin pişme süresi uzun olduğundan fırın poşetinde 1,5 saat kadar 180 derece, daha sonra ayarını 160 dereceye düşürerek kontrollü bir şekilde 1 saat daha pişirebilirsiniz. Yanında da enfes bir sunumla kestaneli pilav ile servis edebilirsiniz.
Ekmek ve Çörekler
Yemek esnasında ikram edeceğiniz meyveli kuruyemişli çörekler, ekmekler yılbaşı temalı kek kalıplarında pişirerek servise hazırlayabilirsiniz. Örneğin, çam ağacı kek kalıbında pişmiş bir ekmek sofranın dikkat çekilenleri arasında olacaktır.
Kütük Pasta ve Balkabağı Tatlısı
Yılbaşı akşamı yemek sonrası tatlı ikramı yapmak adettendir. Bu akşam için isterseniz kendinizin yapabileceği ya da hazır alabileceğiniz kütük pastayı ikram edebilirsiniz. Balkabağı tatlısı da alternatifleriniz arasında olsun.
Yılbaşı Kurabiyeleri
Şekilli yılbaşı temalı kurabiye kalıplarıyla evde kendiniz de kurabiyelerinizi hazırlayabilirsiniz. Hiç kormayın, bu iş o kadar da zor değil. En basitinden kalıplarla kestiğiniz kurabiyeleri, piştikten sonra marketlerde hazır halde satılan süsleme glazürü ile istediğiniz şekillerde süsleyebilirsiniz.
Nar Geleneği
Çocukluğumun bilmecesi: Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane. Birçok kişi yılbaşı gecesi, saat 12’den sonra kapı eşiğinde nar patlatıyor. Yunan mitoloji kökenli bu inanca göre, yeni yıla girildiğinde dış kapıda patlatılan narın bereket, şans ve bolluk getireceğine inanılıyor. Hani bilmem bu tarz adetlere inanır mısınız ama ben yine de hatırlatayım dedim.
Acısıyla tatlısıyla bir yılı daha geride bırakırken şimdiden gelecek yeni yılın size sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum.