İstanbul’da havalar güneşli ile parça bulutlu arasında gidip gelse de, hissedilen sıcaklık oranı performansından hiçbir şey kaybetmiyor. Bu da, cıvıl cıvıl renkli yaz pikniklerini kaçınılmaz hale getiriyor. Yaz aylarının sonuna doğru yaklaşmış olsak da, hava istediği kadar sağ gösterip soldan vursa da, istediği kadar kendini naz poz’a çekse de, umarsızca ayakları uzatmacalı yaz piknikleri için bu havalar aslında tam da zamanı…
Yer, mekan önemli değil; evimizin bahçesinde, parkta ya da sahilde… Planımızda keyfi yerinde eğlenceli bir piknik günü var ise, önem arz eden yalnızca tek bir tüyo var: Önceden hazırlanmış ve sabahında tek tek yanlarına gidip kontrol edilmiş, başarılı bir ihtiyaç listesi. Ekoseli ya da puantiyeli rengarenk piknik örtüleri, herşeyden önce film sahnelerini anımsatan ve zorlama olmayan romantik bir atmosfer yaratır. Ancak çimlerin ıslak olabileceği riskine karşı hazırlıklı olmakta, yanımıza ekstra plastik örtü almakta fayda var.
Gelelim piknik boyunca kullanabileceğimiz, işe yarar dondurucu özellikteki plastik su şişelerine. Su dolu dondurulmuş şişelerimiz için ufacık bir tüyo verelim: Şişelerimizi doldurmadan önce suyun miktarını daha az koymamız gerekiyor; ne de olsa plastik şişeler eridikçe genleşir. Marifetli şişelerimiz dondurulmuş yiyeceklerimizi soğuk tutatarak saklamaya ve taze tutmaya yarayacak. İlerleyen saatlerde ise çözülerek soğuk su ihtiyacımızı buz gibi su derecesinde giderecektir.
Sırada olmazsa olmaz kesme tahtaları var; tabii güzel kesen bir bıçakla beraber olmalı. Peynir çeşitlerimiz de pikniğimizde yer almalı. Peynir tabağında şık bir sunum ile bir peynir tabağı hazırlamalı. Eğer aklımızdan geçen, yabancı filmlerdeki heveslendiğimiz piknik mizanseni uygulamaya geçirmekse bunlara kesinlikle ihtiyacımız var. Örtü serili şirin piknik sepeti, kırılmaz cam bardaklar, emaye yemek takımları, içi sıcak su dolu termos, şirin renkli çatal kaşıklar, cicili bicili peçeteler, ıslak mendil ve saklama kapları gözümüzün de midemizin de bayram yapacağı piknik organizasyonumuz için diğer olmazsa olmazlarımızdandır.
Pikniklerde bolca su yerine bir şey konmaz, olmazsa olmaz sıvıdır. Dolayısıyla yanımıza bol miktarda su almak pikniğin en sulu kurallarındandır. Hele ki, taze çilek parçaları, vişne ya da nane yapraklarını yarım ölçü soda ve yarım ölçü suyla birleştirerek şişelemek, listede üst sıralarda yer alacak serinleticilerdendir. Buz eklemeyi de unutmayın, benden söylemesi…
İhtiyaç listemize katlanır kamp taburelerini de eklemeyi de unutmayın. Piknikteyiz diye rahat oturamayacağız ya da iki büklüm yemek yemek zorundayız diye bir kaide yok elbette, ne de olsa amacımız her zevke hitap eden, her bünyeyi mutlu eden bir piknik style geliştirmek. Hatta arzu ederseniz katlanabilir piknik masaları da mevcut.Yok ben yerde oturamam derseniz hemen listenize dahil edin. Gideceğiniz ortamda masa bulamama yada sahil kıyısında bir yer seçmek istiyorsanız bu da gerekli. Hareketli bir gün geçirmekse hayalimiz, voleybol, tavla, futbol, ip atlama oynayabilir; hatta uçurtma bile uçurabilirsiniz. Daha dinlendirici şeylerse ilginizi çeken, o zaman da iskambil oyunları oynayabilir, çekirdek çitleyebilir, piknik arası yürüyüşler yapıp, ufak şekerlemelerle yazdan kalma bir günün keyfini çıkartabilirsiniz.
Sıra geldi piknik nerede yapılır sorusuna… İstanbul’da olanlar için Şile, Polonezköy Tabiat Parkı, Sarıyer Belgrad Ormanı, Emirgan Korusu, Beykoz Korusu, Maçka Parkı, Göktürk Göleti, Fatih Ormanı, Caddebostan Sahili ve son olarak Emirgan Sahil Parkı, evimizin bahçesi dışında piknik örtümüzü serip, sereserpe uzanabileceğimiz yeşillenmiş alanlardan… Ayrıca, Yeniköy, Emirgan, Bebek Parkı gibi sahil kenarlarında da kendinize yer ayarlayabilirsiniz. Yok ben biraz şehrin dışına kaçayım derseniz de Adapazarı, Yalova, Bolu, Sapanca Maşukiye, Çatalca, Ağva ve Silivri taraflarını da kendinize mesken edinebilir; piknik ve mesire alanları bulabilirsiniz.
Güzel günler sizi beklesin, keyfiniz bol olsun. Haydi size şimdiden iyi piknikler…